Exeter School Welcomes You to its New Admissions Office and Reception

Bailey Partnership

                          Exeter School Expansion

 

Our multidisciplinary team has provided a range of Architecture, Interior Design, Architectural Technology, and Town Planning services for for Exeter School’s innovative expansion scheme. This is part of the school’s wider pedestrianisation masterplan.

We collaborated with the exceptional Prime Build South West Ltd, StructureHaus Ltd, TOTUS Engineering Ltd, QSPM Ltd, and Myers CDM Ltd. Together we have created an inviting front-of-house development that truly reflects the excellence of this remarkable educational institution.

                         Integrating Existing Structures and Repurposing Spaces

 

The project involved connecting two existing former changing room buildings and ingeniously repurposing the space once occupied by an outdoor swimming pool. Drawing inspiration from the surrounding roof pitches, our design integrated with the school’s main approach and drop-off area, offering a clear and visually appealing admissions facility.

                          Preserving St Leonards Conservation Area Integrity

 

Given the location within the St Leonards Conservation area of Exeter, adjacent to the school’s listed buildings, maintaining the area’s integrity was of utmost importance. We are proud to say that the quality of our design and material selection played a crucial role in obtaining planning approval without any pre-commencement or pre-occupation conditions. This smooth approval process enabled us to proceed with construction seamlessly.

                          Close Collaboration for Timely Delivery

 

Throughout the construction phase, we worked closely with Prime Build South West Ltd to ensure adherence to the project schedule. We collaborated when faced with material shortages and made necessary alterations to product specifications, ensuring minimal disruption to the timeline.

The craftsmanship and attention to detail displayed in the timberwork throughout the project have been exceptional. From the precise hidden timber framing seamlessly integrated with the complex steelwork, to the flawless finish of the Western Red Cedar soffits, Prime Build SW’s carpenters have truly demonstrated the potential of timber as a sustainable building material, even in modern architectural styles.

                         Exeter School’s Vision for Sustainability and Longevity

 

Exeter School’s forward-thinking approach has always been a pleasure to work with. Their commitment to sustainability, longevity, and life cycle costs allows us to specify materials with confidence. A Benjamin Franklin quote proudly displayed in their office perfectly encapsulates their philosophy: 

“The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten.”

                         Continuing Success with Exeter School

 

This project marks yet another successful collaboration with Exeter School. Our previous endeavours include the Junior School vertical extension, the extension of the Girls’ changing rooms in the listed Butterfield building, the construction of new agricultural storage areas and car parking, and the delivery of a state-of-the-art swimming pool facility. The design quality of these buildings ensures low maintenance, durability, and cost-effectiveness, enabling the school to thrive for years to come.

                          Methodology

 

As always, we prioritised close coordination and support throughout the project, working closely with the client and the wider project team to ensure their full understanding of our shared vision. Leveraging the power of Revit and BIM methodologies, we seamlessly integrated the complex structural design with the existing buildings, resulting in a harmonious blend.

                        Innovative Ideas

 

Utilising Revit, we precisely incorporated the intricate structural elements into our design, maintaining a consistent connection of the entire structure to the existing buildings. Our collaboration with the Design & Build contractor responsible for the wider pedestrianisation works allowed us to integrate the landscaping and civil design, creating a cohesive and visually striking environment.

Early 3D modelling played a crucial role, allowing us to explore angles and preview the optimal integration of the two adjacent roofs, ultimately giving shape to the distinctive angular form.

We are immensely proud of the successful completion of this project. It is a testament to our team’s dedication, the outstanding collaboration with our project partners, and the vision of Exeter School. We look forward to continuing our partnership with the school and creating more innovative and sustainable spaces for generations to come.